Ce vă spune Buzăul?

Stiri Buzau, stiri din Buzau

Şabloanele sunt cele care definesc, chiar dacă prin reducţionism şi simplism, o regiume, o ţară, un popor. “Nemţii sunt meticuloşi”, “francezii – buni amanţi”, “nordicii sunt reci”, “italienii – cântăreţi”, “spaniolii – focoşi” etc. Cum e Buzăul în tiparele mentale ale unor oameni de cultură? Am pus două întrebări:
– care este primul cuvânt care vă vine în minte când auziţi “Buzău”?
– de ce?
Alexandru Dobrescu, critic, profesor universitar, Iaşi
Buzău?
Simplu: Crâng.
E parcul în care am învăţat, julindu-mi genunchii, să merg cu bicicleta.

Stelian Turlea, scriitor, senior editor Ziarul de duminică, Bucureşti
1. Vasile Voiculescu. Automat îi întrezăresc chipul şi aud nişte sonete închipuite ale lui Shakespeare. Pentru că tot omul ştie că s-a născut acolo.
2. Brancuşi şi Rugăciunea sa. Pentru că ştiu că statuia se află / se mai află?/ intr-un cimitir de acolo. Şi, deşi e monument funerar, e una dintre cele mai frumoase statui
3. Marghiloman, unul dintre marii oameni politici ai neamului.. Din câte ştiu s-a născut acolo
4. Vulcanii noroioşi. Deşi ştiu că se află departe de oraş, dar în judeţ şi în apropierea râului Buzău. Pentru că sunt un fenomen unic.

Dumitru Augustin Doman, scriitor, Piteşti Când aud Buzău, primul cuvânt care-mi vine in minte este sticla.
De ce? Pentru că pe vremea lui Ceauşescu se fabrica sticlă acolo şi umbla o legendă precum că nemţii cumpărau vagoane de geamuri de la Buzău pe care nu le foloseau, ei făcând mobilă din ambalajul de stejar în care era împachetată sticla.

Ştefania Coşovei, prozatoare, originară din Constanţa
Vin! Dar nu ştiu de ce. Au nişte podgorii…ceva?!

Virgil Diaconu, poet, eseist, argeşean În afară că e orasul de naştere al lui Vlasie (Călin Vlasie, scriitor, patronul editurii Paralela 45, n.n.) numi spune nimic, dar asta e vina mea…

Andrew Roman, scriitor, Canada “Tren” & “Gheorghe Ene”
De ce? Cred că nu-mi închipuiam ajunsul la Buzău decât cu trenul.
De ce? Gheorghe Ene a fost multă vreme singura persoană din Buzău pe care o cunoşteam.

Eugen Mihăescu, sociolog, originar din Botoşani
Ce să fie decât “Hai, Buzău, Buzău… “? Altceva ar fi, poate, Valahia. Pentru unul ca mine, care vine dinspre Botoşani, de pe-aici începe, cu adevărat, Valahia Mare, o altă ţară, într-o ţară cu atât de multe ţări.
Când sunt grăbit, iar trenul nu stă în gara de Buzău decât două-trei minute, nu pot să spun decât “Hai, Buzău, Buzău!” Este o frântură dintr-un cântec, făcut parcă anume pentru a mă îndemna să văd Buzăul pe îndelete. M-am apropiat de Buzău încă de demult, pornind dinspre literatura lui Odobescu, cel care vâna, cu oarece umor, pe plaiurile Bisocăi.

Nicolae Iliescu, scriitor, Bucureşti
La prima mână, la prima impresie asociez Buzăul cu ţiganii.. Acum, serios vorbind, nu cred că nu te-ai putea gândi la “hai Buzău, Buzău”, cu Benone! Buzău – oameni deschişi, vulcani noroioşi, ape repezi pe Siriu, curbura ca un ghem de adună câmpia cu munţii şi cu apele la un loc, mai ales birtul lui nenea Iancu, loc de linişte şi de conversaţie uşoară, potolită, bulevardieră etc. Zici Buzău, zici verde, ca în Crâng.
Am ubliat Pietroasele, cu tezaure de vin, zemuri şi gemuri!
Plus Măgura!

Mariana Sipoş, ambasador Columbia, realizator TV
Un cuvânt? Atunci scriu într-un cuvânt: IONCARAION.
La fel de bine, aş putea răspunde: VASILEVOICULESCU.
De ce?
Amândoi, mari poeţi, amândoi – victime ale regimului comunist.
În emisiunile mele de la Televiziunea Română am încercat să reconstitui destinul tragic al fiecăruia, destin care începe în ambele cazuri în judeţul Buzău: Caraion s-a născut în Vipereşti, Vasile Voiculescu – în Pârscov.
Am fost şi am filmat în ambele locuri. Şi dacă la Pârscov există o casă memorială, puţină lume ştia unde se află casa din satul Palici, comuna Ruşavăţ (azi Vipereşti) în care s-a născut Caraion. Există câteva pagini memorialistice puţin cunoscute în care e descrisă ambianţa copilăriei în sat şi atmosfera de la liceul din Buzău.
Cazul Caraion m-a preocupat în mod deosebit, am publicat mai multe articole polemice, pe bază de documente de la CNSAS şi din arhiva familiei, păstrate la Lausanne, şi în contrast cu infierarea poetului practicată de Mihai Pelin, Doina Jela şi Nicolae Manolescu.
Am făcut parte (în urmă cu vreo 8-9 ani) din juriul concursului literar “Vasile Voiculescu” la Buzău.

Gelu Negrea, critic, originar din Mehedinţi
1. Vasile Voiculescu
2. – Pentru că Eminescu, Caragiale, Cantemir, Sadoveanu sau George Enescu nu s-au născut la Buzău.
(Nici măcar Hagi sau Nicolae Ceauşescu…);
– Pentru că Măgura nu mai e ce-a
fost;
…Şi nici Gloria Buzău!
– Pentru că, în chip nemeritat, Ion Băieşu este un autor uitat, iar Benone Sinulescu o apariţie TV frecventă, dar mai curând hazlie;
– În fine, pentru că buzoianul meu coleg de facultate, Florentin Popescu, n-a scris nici o dată laudativ despre cărţile mele. Şi, în general vorbind, n-a scris deloc… Lucia Verona, dramaturg Urmuz. Şi covrigi De ce? Pe Urmuz aşa îl chema, nu? Iar covrigii de Buzău sunt faimoşi.
Ar mai fi şi Măgura. Şi Caragiale. Şi fotbal, cred. Şi Elena Udrea, dar nu e cazul, ziceai că e un ghid cultural. Traian T. Coşovei, scriitor, Bucureşti
…Denisa Comănescu şi parfumul special al poeziei sale…
Mioara Vergu-Iordache, jurnalist
1. Acasă
2. Am rămas o provincială temătoare de aglomeraţia rapidă, poluantă şi nepoliticoasă. Mama trăieşte în Buzău. Din fericire, mai simt că încă sunt legată prin “cordon ombilical”. Numai la Buzău îmi “încarc bateriile”. Când sunt acasă percep o protecţie divină şi totul îmi este permis, redevin copilul care nu ştie să se teamă că greşeşte.

Horia Dragan, psiholog, Bucureşti
Cu ani în urmă, în Buzău, am fost la un bâlci de Drăgaică. Am fost surprins să văd că acolo se păstra tradiţia şi că Ielele erau la ele acasă!!! Sunt însă multe amintiri ce mă leagă de locurile alea: culesul strugurilor şi vinul rubiniu de Şarânga (Pietroasele), Tabăra de sculptură de la Măgura, vulcanii noroioşi, tăiatul porcului şi cozonacii calzi unşi cu marmeladă de vin vechi!!! Desigur, ar mai fi balamucul de la Săpoca, dar la care, din fericire, n-am ajuns… cel puţin deocamdată!!

Caricatura de Cristian Topan

Știri din aceeași categorie